Read more

News

ACADEMY OF INFORMATION TECHNOLOGY AND ENGINEERING AT RIPPOWAM CAMPUS, STAMFORD, CT WON THE High Tech SILVER FROM SCHOOL DESIGNER.

Academy of Information, Stamford, CT: The showpiece of this school is located at one end of the atrium on the inter-mediate level: the library. Cylindrical in shape and two sto-ries high, it is covered by a 60-ft. translucent dome. All of the book stacks and fixed items have been located on the exterior perimeter wall with reading/study functions in the center to provide flexibility for dual functions for group instruction and after-hour activities. Wireless electronic equipment on mov-able carts is provided for the center study area.

The library can best be experienced from the Teachers’ Lounge perimeter ring, which forms the second story of the library and has a view of the cyber café, cafeteria, and dis-tant athletic fields.

+

The challenge of the over school design was to utilize the proper vocabulary of architecture, engineering and informa-tion technology to create a functional, sculptural school building that excites high school students studying these fields. While they are satisfying the required curriculum, pupils are able to learn the basic fundamentals of con-struction by observing the immediate interior and exterior environment. The engineering aspects of various areas were conceived to have the structural, mechanical, electrical, and information technology components exposed to view. This as-sists in learning because the building is also their guide.

Juror Pat Deutschman comments: “The cylindrical library, with its imposing dome skylight, is very dramatic. It is both breathtaking and inviting. Students would be drawn in by light and brightness to designated work space that does not detract or compete with the library nature of the book stacks. Even teachers have their own “floor” where they have work stations that both overlook the central workspace below and are completely engulfed in the open-to-the-sky dome roof. Who would not want to spend all their time in this stimulating and comfortable space?”Juror Carol Cash says the reason she chose this project was because “it was new and utilized so many sustainable features that faculty and students support.”

The Schooldesigner is a monthly e-newsletter published by Schooldesigner.com.